Leuven mag zich in 2021 Europese Sportstad noemen! Ieder jaar kunnen Europese steden zich kandidaat stellen om die titel te mogen dragen. Om een Europese Sportstad te worden moet een stad tussen de 25.000 en 499.999 inwoners tellen. Vanaf 500.000 inwoners kan een stad een gooi doen naar de titel van Europese Sporthoofdstad. Per land kan slechts één stad per jaar de titel ontvangen.

Waarom Leuven?

In mei diende stad Leuven een kandidatuur in waarmee ze de jury kon overtuigen van haar sportieve kwaliteiten. Want Leuven is baanbrekend, ook op sportief vlak! ACES Europe, de organisatie die de titels uitreikt met erkenning van de Europese Commissie, noemde Leuven “een voorbeeldstad waar sport voor iedereen is en waar sport ingezet wordt om gezondheid, integratie, opleiding en respect voor elkaar te verbeteren.”

Leuven is een stad waar zowel jonge als oude, competitieve als recreatieve en passieve als actieve sporters aan hun trekken komen. Dat blijkt ook uit de cijfers. 54% van de Leuvenaars sport minstens één keer per week, het hoogste percentage in Vlaanderen. Van hen is maar liefst 82% tevreden over de aanwezige sportinfrastructuur. De stad kon de jury overtuigen door het sportaanbod van de vele sportclubs, de verschillende topsportevents die de stad mee organiseert en de vele (innovatieve) verwezenlijkingen van de voorbije jaren.

De cijfers zijn dus goed, maar het gaat niet alleen om de cijfers. Nog meer gaat het om de ideeën die erachter zitten. Sport zorgt voor een gezondere stad. Met inwoners die fysiek én mentaal fitter zijn. Daarom zetten we specifiek in op een ‘sport-voor-allen’-beleid. We zetten in het bijzonder in op kansengroepen. Voor elke doelgroep hebben we een mogelijkheid om aan sport en beweging te doen, zowel vrijblijvend als in een club, recreatief of competitief.

 

 

 

 

Gigantisch sportaanbod

Sportievelingen kunnen terecht bij de 133 erkende sportclubs, maar ook niet-erkende sportclubs ontvangen hen met open armen. Omdat sporten in clubverband ook heel wat kosten met zich meebrengt, moeten Uitpas-houders die recht hebben op het kansentarief bij verschillende clubs slechts 20% van het lidgeld betalen. De overige 80% wordt betaald door de stad (60%) en de club zelf (20%).

Er worden ook heel wat sportactiviteiten en -evenementen georganiseerd doorheen het jaar. Zo heeft Buurtsport een wekelijks aanbod voor verschillende doelgroepen. En iedere maand zijn er nog andere leuke sportevents te beleven, zoals bv. Leuven Beachvolley, de Leuven Night Run, de Eindejaarscorrida, de Rollerparades, … En niet te vergeten: sportliefhebbers kunnen bijna wekelijks genieten van topsport van de bovenste plank bij de Leuven Bears, Oud-Heverlee Leuven, BDO Haasrode Leuven en de Chiefs Leuven.

 

 

Wie liever niet in georganiseerd verband sport kan gebruikmaken van de sportief ingerichte openbare ruimte. Wie de spieren eens goed wil trainen kan terecht in het barpark of Open Gym. Joggers kunnen dan weer een frisse neus halen in Heverleebos of op de Finse piste in Park Heuvelhof. Liever een combinatie van beide? Dan is de fit-o-meter of het beweeglint een echte aanrader!

2021

Het sportaanbod in Leuven is dus al heel uitgebreid en divers, en ook de komende jaren zal er nog geïnvesteerd worden om nog meer mensen aan het bewegen te krijgen. Te beginnen in 2021!

De stad wil van 2021 een fantastisch sportjaar maken. Er zullen tal van sportactiviteiten- en evenementen georganiseerd worden. De absolute apotheose moet in september 2021 volgen, wanneer het WK wielrennen in Leuven neerstrijkt. Hopelijk gooit het coronavirus niet te veel roet in het eten.