Leuven mag zich in 2021 Europese Sportstad noemen! Ieder jaar kunnen Europese steden zich kandidaat stellen om die titel te mogen dragen. Om een Europese Sportstad te worden moet een stad tussen de 25.000 en 499.999 inwoners tellen. Vanaf 500.000 inwoners kan een stad een gooi doen naar de titel van Europese Sporthoofdstad. Per land kan slechts één stad per jaar de titel ontvangen.

Waarom Leuven?

In mei diende stad Leuven een kandidatuur in waarmee ze de jury kon overtuigen van haar sportieve kwaliteiten. Want Leuven is baanbrekend, ook op sportief vlak! ACES Europe, de organisatie die de titels uitreikt met erkenning van de Europese Commissie, noemde Leuven “een voorbeeldstad waar sport voor iedereen is en waar sport ingezet wordt om gezondheid, integratie, opleiding en respect voor elkaar te verbeteren.”

Leuven is een stad waar zowel jonge als oude, competitieve als recreatieve en passieve als actieve sporters aan hun trekken komen. Dat blijkt ook uit de cijfers. 54% van de Leuvenaars sport minstens één keer per week, het hoogste percentage in Vlaanderen. Van hen is maar liefst 82% tevreden over de aanwezige sportinfrastructuur. De stad kon de jury overtuigen door het sportaanbod van de vele sportclubs, de verschillende topsportevents die de stad mee organiseert en de vele (innovatieve) verwezenlijkingen van de voorbije jaren.

De cijfers zijn dus goed, maar het gaat niet alleen om de cijfers. Nog meer gaat het om de ideeën die erachter zitten. Sport zorgt voor een gezondere stad. Met inwoners die fysiek én mentaal fitter zijn. Daarom zetten we specifiek in op een ‘sport-voor-allen’-beleid. We zetten in het bijzonder in op kansengroepen. Voor elke doelgroep hebben we een mogelijkheid om aan sport en beweging te doen, zowel vrijblijvend als in een club, recreatief of competitief.

 

 

 

 

Beste van het jaar

Voor de derde keer bekroonde de organisatie de beste Europese Sportstad van het jaar. Alle dertien Europese Sportsteden dienden doorheen het jaar een driemaandelijks rapport in om mee te dingen naar deze titel. Het rapport gaf een overzicht van de initiatieven en het lokaal sportbeleid gedurende de eerste negen maanden van 2021. Daarbovenop moest er eind september nog een bijkomende rapportage gedaan worden. De jury was sterk onder de indruk van wat er in Leuven de voorbije maanden gebeurd is op sportief vlak, alsook van de vernieuwende initiatieven binnen het lokaal sportbeleid, en bekroonde de stad tot ‘Beste Europese Sportstad van het jaar’.

“We zijn bijzonder fier dat we deze erkenning gekregen hebben. Dit is een bekroning voor al het geleverde werk en toont aan dat we op het juiste spoor zitten op vlak van ons sportbeleid. Ondanks Covid hebben we er toch al een fantastisch sportjaar van kunnen maken”, zegt een trotse burgemeester Mohamed Ridouani.

“Het WK wielrennen was natuurlijk het hoogtepunt van het afgelopen sportjaar. Vier dagen lang was het feest in Leuven. Honderdduizenden supporters vonden de weg naar onze stad en zorgden voor een waanzinnige sfeer. In de aanloop naar het WK maakten we de Leuvenaars er al warm voor met verschillende lokale activiteiten, zoals de interactieve aftelklok, de WK-Familiedag, de Velodroom en de openluchtexpo Allez, Allez! Koers in Leuven”, zegt schepen van sport Johan Geleyns.

Lees meer

Gigantisch sportaanbod

Sportievelingen kunnen terecht bij de 133 erkende sportclubs, maar ook niet-erkende sportclubs ontvangen hen met open armen. Omdat sporten in clubverband ook heel wat kosten met zich meebrengt, moeten Uitpas-houders die recht hebben op het kansentarief bij verschillende clubs slechts 20% van het lidgeld betalen. De overige 80% wordt betaald door de stad (60%) en de club zelf (20%).

Er worden ook heel wat sportactiviteiten en -evenementen georganiseerd doorheen het jaar. Zo heeft Buurtsport een wekelijks aanbod voor verschillende doelgroepen. En iedere maand zijn er nog andere leuke sportevents te beleven, zoals bv. Leuven Beachvolley, de Leuven Night Run, de Eindejaarscorrida, de Rollerparades, … En niet te vergeten: sportliefhebbers kunnen bijna wekelijks genieten van topsport van de bovenste plank bij de Leuven Bears, Oud-Heverlee Leuven, BDO Haasrode Leuven en de Chiefs Leuven.

 

 

Wie liever niet in georganiseerd verband sport kan gebruikmaken van de sportief ingerichte openbare ruimte. Wie de spieren eens goed wil trainen kan terecht in het barpark of Open Gym. Joggers kunnen dan weer een frisse neus halen in Heverleebos of op de Finse piste in Park Heuvelhof. Liever een combinatie van beide? Dan is de fit-o-meter of het beweeglint een echte aanrader!

Leuven Sport

Vanaf 8 november kan je iedere week naar Leuven Sport op ROBtv kijken. Dit gloednieuwe programma brengt een deel Leuvense sportlandschap in beeld in vier verschillende afleveringen. Wil je graag eens kennismaken met sportstad Leuven en ontdekken wat er allemaal te beleven valt? Bekijk dan zeker eens onderstaande afleveringen.