Update coronamaatregelen 08/03/2021

Update coronamaatregelen 08/03/2021

Afgelopen vrijdag heeft de Vlaamse overheid nieuwe maatregelen aangekondigd. Hieronder vind je een overzicht van welke maatregelen gewijzigd zijn en welke niet. De maatregelen gaan in vanaf vandaag, maandag 8 maart 2021 en zijn voorlopig van kracht tot 18 april 2021.

Wat is er veranderd?

 • Outdoor (sport)activiteiten voor volwassen kunnen met maximum 10 personen volgens de samenscholingsregels die van kracht zijn.
 • Georganiseerde sportactiviteiten voor kinderen t.e.m. 12 jaar zijn outdoor toegelaten in bubbels van max. 25 personen (exclusief begeleider).
 • Zwemactiviteiten voor personen boven 18 jaar zijn toegelaten volgens de regels van het samenscholingsverbod. Dit betekent met maximum 6 personen per baan voor zwembad Kessel-Lo en 8 personen per baan voor de zwembaden van Sportoase (inclusief begeleider/lesgever) waarbij steeds 1,5 meter afstand gehouden wordt van elkaar en rekening houdend met de geldende densiteitsregels van het zwembadprotocol.
 • Sportkampen in de paasvakantie zullen, onder voorbehoud, toegelaten zijn voor jongeren t.e.m. 18 jaar in groepen tot max. 25 personen. Overnachtingen zijn toegestaan. Verenigingen die een sportkamp organiseren volgen hiervoor strikt het protocol voor sportkampen op (wordt in de loop van de week aangepast en gepubliceerd) en moeten hiervoor toestemming aanvragen bij de stad via tofsport@leuven.be.

Wat verwachten we van jou als sportvereniging/school?

Alle reeds bevestigde reservaties t.e.m. 1 april 2021 blijven behouden en worden verlengd t.e.m. 18 april 2021. Indien je openstaande reservaties t.e.m. 18 april wil annuleren of nieuwe reservaties wil aanvragen, dan kan dit via sportbeheer@leuven.be.

Had je jouw club-/schoolwerking nog niet opgestart en wens je dit nu wel te doen volgens de geldende maatregelen? Vraag dan zeker meteen een nieuwe reservatie aan via sportbeheer@leuven.be. Deze reservaties zijn pas definitief na bevestiging van sportbeheer, zodat er zeker personeel aanwezig is in de aangevraagde sportaccommodatie.

Algemeen overzicht maatregelen

 • Zwembaden

De zwembaden zijn toegankelijk voor:

  • Verenigingen die sportactiviteiten organiseren.
  • Zwemactiviteiten voor kinderen en jongeren t.e.m. 18 jaar zijn toegelaten met maximum 10 personen (exclusief begeleider/trainer) volgens het specifiek zwembadprotocol en enkel met toestemming van de stad (via sportbeheer@leuven.be).
  • Zwemactiviteiten voor personen boven 18 jaar zijn toegelaten volgens de regels van het samenscholingsverbod. Dit betekent met maximum 6 personen per baan voor zwembad Kessel-Lo en 8 personen per baan voor de zwembaden van Sportoase (inclusief begeleider/lesgever) waarbij steeds 1,5 meter afstand gehouden wordt van elkaar en rekening houdend met de geldende densiteitsregels van het zwembadprotocol.
  • Scholen die sportactiviteiten organiseren voor leerlingen van het basis en secundair onderwijs volgens het onderwijs- en specifiek zwembadprotocol.
  • Individuele zwemmers op afspraak en registratie.
  • Professionele sporten en competities, na goedkeuring door de bevoegde minister. Er wordt geen publiek toegelaten.
  • Topsport, na goedkeuring van de sportfederatie en mits toestemming van de stad. Er wordt geen publiek toegelaten.
  • Alle wedstrijden, competities of andere contacten met ploegen of (leeftijds)groepen buiten de eigen ploeg of leeftijdsgroep zijn verboden.

Het aantal vrije zwemmers wordt beperkt tot 1 zwemmer per 10m².
De kleedkamers en douches van de zwembaden zijn open, maar er geldt een strikt circulatieplan en douchen wordt beperkt.

 • Andere sportaccommodaties en sportactiviteiten
  • Kinderen en jongeren t.e.m. 18 jaar moeten zich beperken tot één hobby per week. Dat wil zeggen dat ze niet én naar de sportles, én naar de muziekles, én naar de jeugdbeweging kunnen gaan.
  • Georganiseerde sportactiviteiten zijn enkel indoor toegestaan voor kinderen t.e.m. 12 jaar wanneer deze niet buiten kunnen plaatsvinden.
  • Georganiseerde sportactiviteiten voor kinderen en jongeren van 13 t.e.m. 18 jaar zijn toegelaten, maar mogen enkel buiten georganiseerd worden, in bubbels van maximum 10 deelnemers (exclusief begeleider) en volgens het specifieke sporttakprotocol.
  • Indoor sportactiviteiten zijn verboden voor iedereen boven 12 jaar (met uitzondering voor de scholen).
  • Indoor sportactiviteiten voor kinderen t.e.m. 12 jaar kunnen plaatsvinden met maximum 10 personen (exclusief begeleider/trainer) en volgens het specifiek sporttakprotocol.
  • Outdoor sportactiviteiten voor kinderen t.e.m. 12 jaar kunnen plaatsvinden met maximum 25 personen (exclusief begeleider/trainer) en volgens het specifiek sporttakprotocol.
  • Accommodaties die niet in beheer van stad Leuven zijn toegankelijk voor sportactiviteiten voor kinderen t.e.m. 12 jaar, maar dienen hiervoor toelating aan te vragen via sportbeheer@leuven.be.
  • Professionele sporten en competities, na goedkeuring door de bevoegde minister. Er wordt geen publiek toegelaten. Kleedkamers blijven dicht, tenzij er voldoende testing gebeurt en er geen positieve testing is vastgesteld.
  • Indoor topsportactiviteiten tot en met 12 jaar zijn toegelaten na voorleggen goedkeuring van de federatie en mits toestemming van de stad.
  • Indoor topsportactiviteiten voor iedereen boven 12 jaar zijn toegelaten wanneer hier competitie aan verbonden is en na het voorleggen van de goedkeuring van de federatie en mits toestemming van de stad. Er wordt geen publiek toegelaten en kleedkamers blijven dicht.
  • Outdoor sportactiviteiten zijn toegelaten voor iedereen, maar:
   o met maximum 10 personen in totaal wanneer deze personen niet tot je huishouden behoren. In deze context wordt steeds 1,5 meter afstand gehouden van elkaar.
  • Alle wedstrijden, competities of andere contacten met ploegen of (leeftijds)groepen buiten de eigen ploeg of leeftijdsgroep zijn verboden.
  • Bij trainingen wordt geen publiek toegelaten (tenzij noodzakelijk om medische redenen bij begeleiding van kinderen of personen met een beperking). We vragen ouders die hun kinderen afzetten voor een training om de sportaccommodatie niet te betreden.
  • Iedereen is verplicht een mondmasker bij te hebben.
  • Het dragen van een mondmasker in openbare gebouwen zoals sportaccommodaties blijft verplicht, behalve tijdens het sporten.
  • Kleedkamers blijven gesloten. Thuis omkleden is dus de boodschap. Voor scholen geldt een uitzondering: zij mogen wel gebruikmaken van kleedkamers tijdens de schooluren. Per kleedkamer worden maximaal 6 leerlingen tegelijkertijd toegelaten, tenzij anders vermeld.
  • Er blijft een registratieplicht voor sporters, toeschouwers en bezoekers van sportaccommodaties.
  • Alle sportkantines zijn gesloten, drankautomaten mogen open en gevuld blijven.

De voorbije maanden waren bijzonder moeilijk en ook de komende maanden zullen nog om een aangepaste werking vragen. Als iedereen zijn steentje blijft bijdragen, liggen betere tijden in het vooruitzicht. Doe zo voort!

#TeamLeuven