Schrijf je in voor onze eerste workshop rond blessurepreventie

Schrijf je in voor onze eerste workshop rond blessurepreventie

DSC_0506_site

Tijdens onze tweede Barcamp van 15 februari laatstleden werd duidelijk dat er nood is aan gezamenlijke revalidatie- en blessurepreventietrainingen. Het Topsportplatform heeft de handen uit de mouwen gestoken en nodigt u graag uit op de eerste sessie omtrent blessurepreventie, in samenwerking met GRIT Belgian Sports Clinic en met de steun van de Leuvense Sportraad.

Op paasmaandag 17 april zal Maarten Thysen, sportkinesitherapeut en mede-eigenaar van GRIT, zijn expertise en knowhow over neuromusculair trainen met jullie delen. Tijdens deze workshop, die plaats biedt aan twee groepen van maximaal 12 personen, zal dit doeltreffende model besproken worden. De sessie is gericht op toptrainers en/of leden van de medische staf van erkende Leuvense clubs.

Dankzij de steun van de Leuvense Sportraad bedraagt het inschrijvingsgeld maar 10 euro, inclusief een ‘elastic loop’ aangeboden door GRIT. Schrijf je via het online invulformulier voor 10 april en vergroot je kennis en die van jouw club over blessurepreventie!

Neuromusculair Trainen: preventie en revalidatie

Atleten worden vaak geconfronteerd met blessures, waarvan de impact groot kan zijn in termen van verminderde wedstrijd deelname, lengte van revalidatietijd en zelfs verlies van financiering. Het psychologische effect van de gemiste deelname aan sport kan leiden tot verlaagd gevoel van eigenwaarde en sociale isolatie. Ook de angst voor herval na de blessure kan het retrainingsproces beïnvloeden.

De doeltreffendheid van het neuromusculaire trainingsmodel (NMT) is al vaak bewezen, voornamelijk voor preventie en het verminderen van de kans op recidieven bij blessures van het onderste lidmaat.
De profylactische effectiviteit van NMT wordt beïnvloed door onder andere de leeftijd en het niveau van de atleet, de modaliteiten van het oefenprogramma en de compliance. In de workshop zal het NMT model besproken worden.

Het oefenprogramma dat geïndividualiseerd aangeboden dient te worden, rekening houdend met de fysieke en psychosociale eigenheid van de atleet.
De ondersteuning van het interdisciplinaire team is van cruciaal belang voor de strikte naleving van het NMT programma, zodoende de kans op letsels of herval te minimaliseren.

Blijf hangen voor tophandbal!

Aansluitend op de workshop kan je bovendien in Sportoase live genieten van tophandbal. Om 13u staat de finale van de Beker van België bij de vrouwen op het programma, om 15u45 strijden de mannen om de eindwinst. Bekijk alle info over de finales.